Незабравим Никулден

Незабравим Никулден

На 6 декември е Никулден. Един от най-големите зимни празници. Празник на рибарите, банкерите и моряците. На тази дата имен ден имат: Николай, Никола, Никол, Николина, Николинка, Николета, Нина, Ненка, Нинка, Кольо, Нико и др. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Празника е посветен на Свети Никола чийто първообраз е Свети Николай Мирликийски. Роден е в гр. Патара и според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи и също така се смята се, че Свети Никола е предшественик на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада.

Една легенда разказва как веднъж той излязъл със своите другари в морето и се извила страховита буря, която продънила лодката. Тогава светецът бръкнал във водата и извадил голяма риба , с която запушил зейналото дъно. Така всички се прибрали на сушата живи и здрави, а за да му се отблагодарят за добрината, сготвили на Свети Никола Шаран. Именно оттук се е запазила традицията на празничната трапеза на Никулден да присъства рибен курбан от Шаран. 

Най-често рибния курбан е от пълнен Шаран с орехи и ориз, Рибник  (пълнен шаран в тесто) или Шаран плакия. Понеже празника е в коледните пости е прието и да се поднася с традиционни постни ястия като постни сърми, постни пълнени чушки, боб, варена царевица и жито.

Ние от Дели4и почитаме празниците и сме готови да ви отменим в кухнята с тези традиционни рибни и постни ястия за един незабравим и „лесен“ Никулден.

Безплатна доставка в София

Ние от Дели4и, с цялото си уважение Ви молим, за поне един ден за приготвянето на тези изключителни ястия.

EMAIL NEWSLETTER
Абонирайте се за нашия безплатен имейл бюлетин, и никога няма да пропуснете оферти с намаление до над 50 %! (Без спам, обещаваме Ви) 
Разбира се, че е вкусно!
Яндекс.Метрика